Blog

Zdravstveni savjeti

Kako riješiti ušljivost glave?

Kako riješiti ušljivost glave?

Ušljivosti ima svake godine, ponajviše u mlađoj predškolskoj dobnoj skupini i nižim razredima osnovne škole te među njihovim kućnim kontaktima ili drugim bliskim osobama.

Ušljivost nije sramota. Njezina pojavnost nije vezana za socijalni status (pojavljuje se u bogatim i siromašnim sredinama) niti ovisi o higijenskim navikama pojedinca (redovito pranje kose ne štiti od pojave ušljivosti).
Suzbijanje ušljivosti težak je posao koji zahtijeva suradnju svih odgovornih osoba (roditelja, odgajatelja, učitelja, profesora, liječnika), ali najvažnija je prvenstveno uloga roditelja koji bi redovito trebali pregledavati djeci kosu da se što ranije uoči ušljivost.

Uš glave (Pediculus humanus capitis) je sitni parazit (2-3 mm) sive ili smeđe boje koji živi isključivo na vlasištu ljudi. Hrani se malim obrocima krvi svoga domaćina do koje dolazi bezbolnim ubodima. Pritom ispušta slinu koja uzrokuje iritaciju i svrbež vlasišta.

Odrasla ženka živi oko 30 dana te u tom razdoblju snese oko 100 jajašaca (gnjida) koje odlaže lijepeći ih uz sam korijen kose, najčešće uz vrat i iza ušiju. Gnjide su jajolikog oblika, bjeličasto-sjajne boje i teško se skidaju. Iz gnjide se uš izleže za oko 7 dana. Dva tjedna nakon toga postaje spolno zrela i počinje nesti nove gnjide.

Uši glave se prenose izravnim dodirom glave o glavu sa osobom koja ima uši. Rjeđe, mogu se prenijeti korištenjem zajedničkih češljeva, kapa, marama, odjevnih predmeta, ručnika, jastuka, posteljine i slično.
Uši ne skaču sa čovjeka na čovjeka niti se prenose s kućnih ljubimaca ili preko bazenske vode.

Na ušljivost glave ukazuje uporan svrbež glave. Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive pokretne uši ili češće, samo gnjide. Gnjide su sitna, oko 1 mm velika jajašca čvrsto prilijepljena uz kosu tako da se lako razlikuju od peruti koja se lako skida s kose. Gnjide se najčešće nalaze pri korijenu kose na sljepoočnicama, iza ušiju i na zatiljku. Na tim mjestima je i svrbež najjači.

Postupak razušivanja provodi se pranjem kose specijalnim šamponima protiv ušiju prema uputama proizvođača (najčešće pranjem kose 2 puta u razmaku 7-10 dana).
Potrebno je ukloniti s vlasišta sve gnjide.
Kosu treba isprati u toploj zakiseljenoj vodi (dodajte octa ili limunovog soka) kako bi se češljanjem gustim češljem gnjide lakše odlijepile od kose. Vidljive gnjide treba skidati pojedinačno rukom. Postupak je potrebno ponavljati tako dugo dok na vlasištu više ne budu viđene žive uši niti svježe gnjide.
Kod većih infestacija ušima preporučuje se i šišanje jer je s kraće kose puno lakše ukloniti uši i gnjide.
Preporučuje se potopiti češljeve i četke u vrućoj vodi (≥55 °C) kroz 10 minuta.
Odjeću, posteljinu i ostale predmete s kojima je infestirana osoba bila u kontaktu do 2 dana prije tretmana (ručnike, marame, kape i slično) treba oprati u vrućoj vodi (60°C).

Ako vas razrednik/odgajatelj obavijesti o pojavi ušljivosti u kolektivu, u narednim danima i tjednima svaka 2-3 dana provjeravajte ima li ušiju u kosi vašeg djeteta.
U slučaju da u kosi svoga djeteta nađete gnjide ili uši, nužno je da se odmah provede tretman protiv ušiju. Odmah obavijestite odgajatelja u vrtiću ili razrednika u školi.
Sve osobe koje žive u istom kućanstvu s infestiranom osobom i ostale bliske osobe trebaju pregledati kosu i u slučaju nalaza parazita započeti tretman. Sve osobe trebaju se tretirati istovremeno.