Blog

Vijesti

Očekuje se da će virus RSV-a ove sezone povećati pritisak na bolnice u mnogim zemljama EU-a/EGP-a

Očekuje se da će virus RSV-a ove sezone povećati pritisak na bolnice u mnogim zemljama EU-a/EGP-a
Respiratorni sincicijski virus (RSV) sezonski je virus koji se tijekom cijele godine javlja u Europi s vršcima uglavnom tijekom jesenskih, zimskih i proljetnih mjeseci (od listopada do travnja) te je vodeći uzrok akutnih infekcija donjeg dišnog sustava u dojenčadi i male djece. Trinaest država članica EU-a/EGP-a prijavilo je porast broja slučajeva RSV-a između listopada i 14. studenoga ove godine.

Procjenjuje se da virus u svijetu uzrokuje 33 milijuna slučajeva i 66 000 do 199 000 smrtnih slučajeva djece mlađe od pet godina svake godine. U EU-u, Norveškoj i Ujedinjenoj Kraljevini RSV uzrokuje u prosjeku 213 000 godišnje hospitalizacije djece mlađe od pet godina.

RSV također može uzrokovati ozbiljne komplikacije i smrt među odraslima, osobito onima u dobi od 65 godina i starijima. Hospitalizacija odraslih osoba u EU-u, Norveškoj i Ujedinjenoj Kraljevini u prosjeku iznosi 158 000 godišnje.

U zajedničkoj izjavi direktora Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te europskog povjerenika za zdravlje i sigurnost hrane od 12. listopada 2022. pozornost je skrenuta na rizik od moguće zajedničke cirkulacije bolesti COVID-19 i gripe zbog povećanog pritiska na bolnice i zdravstvene radnike. Stoga bi visoke razine cirkulacije RSV-a koje se podudaraju s vršcima tih virusa mogle dovesti do dodatnog pritiska na sustav.

Uobičajeni simptomi RSV-a uključuju curenje iz nosa, smanjenje apetita, kašalj, kihanje, vrućicu i piskanje pri disanju. Većina RSV infekcija sama se riješi za tjedan ili dva, ali RSV također može uzrokovati teže infekcije kao što su bronhiolitis, upala malih dišnih putova u plućima i upala pluća, infekcija pluća.

Gotovo sva djeca su zaražena RSV-om u dobi od dvije godine, a reinfekcije su uobičajene. Iako je infekcija gotovo neizbježna za većinu djece, potrebno je uložiti posebne napore kako bi se zaštitila nedonoščad i dojenčad mlađa od šest mjeseci. Osim toga, mala djeca koja nisu naišla na RSV tijekom pandemije bolesti COVID-19 bila bi izložena povećanom riziku od zaraze.

Terapija protiv teške infekcije RSV-om odobrena je, a istraživači su u procesu razvoja cjepiva.

Opće preventivne mjere jednake su onima za većinu drugih respiratornih virusa, npr. provođenje odgovarajućih higijenskih mjera kao što su prekrivanje nosa i usta pri kihanju, izbjegavanje bliskog kontakta, redovito pranje ruku i upotreba sredstva za dezinfekciju ruku. Djeca ne bi trebala pohađati centre za skrb o djeci niti pohađati školu, a odrasli ne bi smjeli ići na svoje radno mjesto ako imaju simptome. Osobe s respiratornim simptomima trebaju se samoizolirati kod kuće 48 sati nakon što se simptomi povuku.

Kada je to moguće, roditelji djece s visokim rizikom od razvoja teške bolesti RSV-a trebali bi ograničiti vrijeme koje dijete provodi u centrima za skrb o djeci ili drugim potencijalno zaraznim okruženjima tijekom razdoblja visoke aktivnosti RSV-a.

Roditelji bi također trebali pomoći svom djetetu da izbjegne bliski kontakt s bolesnim osobama, da opere ruke često sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, te da izbjegava dodirivanje lica neopranim rukama. Ove mjere opreza vrijede i za starije osobe.

Podijeli ili printaj!