Blog

Vijesti Zdravstveni savjeti

Mentalno zdravlje nacije i naše djece: Što možemo promijeniti na bolje?

Mentalno zdravlje nacije i naše djece:  Što možemo promijeniti na bolje?

U ovih nekoliko godina, tema mentalnog zdravlja je poprilično aktualna, a posebice nakon pandemije koja je donijela brojne promjene u naše živote i utjecala na mentalno zdravlje svih nas.

Smatram da nas nije samo pandemija istrošila i „nagrizla“. Već godinama smo izloženi brojnim nepovoljnim socioekonomskim i političkim prilikama. Stil života, kojeg većina nas živi, uopće nije podržavajući za odgoj naše djece. Jurnjava za profitom na račun obitelji i društvenog života ostavlja svoj danak. Roditelji su „zatrpani“ raznim obavezama i vrlo su malo prisutni u odgoju djeteta. Većina nas je „preiscrpljena“ da se bavi djecom ili pak odgajamo djecu bez zdravih i jasnih granice i bez adekvatne podrške. Nažalost, dozvoljavamo djeci da budu nekritično dugo i bez nadzora, izloženi raznim medijima (internet, društvene mreže …) koji štetno djeluju na razvoj njihovih mladih mozgova. Izloženi smo medijima koji favoriziraju nasilje i agresivne stilove komunikacije te još više produbljuju egzistencijalni strah. Općenito su narušene vrijednosti u društvu. Nije nam fokus i pažnja na djeci i ljudima koji su vrijedni, empatični, kvalitetni i koji doprinose zajednici na konstruktivan način.

Upravo takav stil života kojeg gradimo već godinama ima za posljedicu emocionalnu otuđenost svih nas. Djeca nam odrastaju u odrasle ljude koji nemaju razvijen kapacitet za uspostavljanje zdravih i emocionalno zrelih interpersonalnih odnosa, nemaju kapaciteta nositi se sa životnim problemima i frustracijama, nemaju kapacitet za empatiju.

Čini se da smo se i mi odrasli pogubili u ovom modernom društvu. Važniji su nam uspjesi i ocjene, a ne emocionalni odnos, tj. odnos povjerenja i podrške. Čini se kao da ovo cijelo društvo ide u krivom smjeru – prema grandioznom narcizmu! Idemo u smjeru nerealnih slika u životu, tj. lažne slike savršenosti.

Možda je ovo trenutak, nakon svih ovih tragičnih događaja kojima svjedočimo u zadnje vrijeme, da svi stanemo, da se zapitamo, da počnemo mijenjati perspektivu, da počnemo mijenjati prvo sebe, a onda i cijelo društvo u cjelini, da krenemo putem empatije i konstruktivnih promjena, a ne da nastavljamo hodati putem destrukcije i pobjede?

Postoji jedna mudra izreka, koju svi znamo: „Djeca su ogledalo roditelja.“ Ovo sve što nam se događa sa djecom je ogledalo nas kao roditelja i društva u cjelini. Djeca nam jasno zrcale da puno toga moramo mijenjati!

Dobro mentalno zdravlje nije samo stvar pojedinca. Želimo li mentalno zdravu zajednicu moramo kao prvo i osnovno osigurati i zadovoljiti osnovne egzistencijalne potrebe, osigurati dobre radne uvjete i zapošljavanje, izgrađivati okolinu sigurnu od nasilja, poticati pozitivna obrazovna iskustva, podržavati milje u kojima se poštuju osnovna ljudska prava.

Ono što je također izrazito bitno je ulaganje u kvalitetno roditeljstvo i obitelj. Upravo je odnos roditelj-dijete, učenja i iskustva iz primarne obitelji i odnos povjerenja kojeg gradimo unutar obitelji temelj za dobro mentalno zdravlje. To je ujedno i snažan preventivni čimbenik u sprečavanju razvoja različitih psihičkih smetnji i poremećaja u strukturi ličnosti.

Mentalno zdravlje je neizostavan i važan dio našeg sveukupnog zdravlja, a ne samo odsutnost mentalne bolesti i teškoća. To je stanje blagostanja u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici.
Osobe dobrog mentalnog zdravlja imaju kapacitet nositi se sa životnim problemima i frustracijama, imaju visoku sposobnost prilagodbe na različite životne okolnosti uz sposobnost očuvanja vlastite dobrobiti, prihvaćaju uspjehe i neuspjehe kao sastavni dio zdravog rasta i razvoja, prihvaćaju i znaju se nositi sa svojim emocijama te ih izraziti na socijalno prihvatljive načine, imaju dobar uvid u realnost, svjesni su svojih kvaliteta, imaju učinkovite komunikacijske vještine sa drugim ljudima, imaju kapacitet za uspostavljanje zdravih i emocionalno zrelih interpersonalnih odnosa te su produktivni u svom djelovanju i svojim radom doprinose užoj i široj zajednici.

Ulaganje u prevenciju i sustav podrške mentalnom zdravlju je od velike važnosti za sve nas, za cjelokupno zdravlje naše zajednice i društva općenito. Bitno je da svi zajedno – svaki od nas, mjerodavne institucije i cijelo društvo, na lokalnoj i nacionalnoj razini, reagiramo i kontinuirano međusobno surađujemo i doprinosimo u osnaživanju kapaciteta zajednice.

Autor: Iva Manestar, dr. med., spec. psih., subspec. socijalne psihijatrije
Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije,
Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti

Podijeli ili printaj!