Blog

Publikacije

Žohari

Žohari

Žohari su kukci spljoštenog tijela koji uglavnom ne lete. Po boji i obliku omota možemo reći o kojoj vrsti žohara se radi. Osjetljivi su na svjetlost, aktivni su uglavnom noću. Za život i razvoj im pogoduje nečistoća jer se hrane ostacima hrane. Žive u grupama na mračnim, toplim i vlažnim mjestima. Brzina razvoja žohara ovisi o temperaturi, vlazi i hrani.

PREDSTAVLJAJU LI NAM ŽOHARI PROBLEME?

Vrste koje su se prilagodile životu uz čovjeka predstavljaju veliki higijenski problem za čovjeka. Svojim izmetom i samom prisutnošću zagađuju hranu. Uzročnici su i mnogih alergija i mehanički su vektori u prijenosu zaraznih bolesti.

KAKO SE RIJEŠITI ŽOHARA?

Ako ste uočili prisutnost žohara u svom dom, na radnom mjestu ili u bilo kojem prostoru koji zahtjeva određenu vrstu higijene prvo je potrebno provesti temeljito čišćenje. Važno je počistiti svu masnoću i ukloniti ostatke hrane. Ako se uoče građevinski nedostaci koji pogoduju prodoru štetnika potrebno je iznaći rješenje za sanaciju nedostataka.
Nakon toga potrebno je izvršiti dezinsekciju prostora u čemu Vam može pomoći Odjel za DDD, Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko- bilogorske županije.
Dakle ako imate problem s insektima svakako nam se javite na 099/537 50 40 ili na e-mail: ddd @zzjz-bjelovar.hr i mi ćemo brzo i efikasno riješiti Vaš problem s insektima.

Žohari-ZZJZ
Podijeli ili printaj!