Peludna prognoza

Saznanja o vrstama peludi te njihovim koncentracijama u zraku odnosno duljinama peludnih sezona pojedinih vrsta biljaka su neophodna za predviđanje simptoma alergijskih reakcija kod dijela populacije s razvijenom preosjetljivošću na peludne alergene na područjima gdje borave. Takve informacije također su važne i liječnicima kako obiteljske medicine tako i specijalistima alergolozima u ispravnom postavljanju dijagnoze i pravovremenom liječenju svojih pacijenata kao i prevenciji – izbjegavajući kontakt s alergenima.

Peludna prognoza predstavlja procjenu koncentracija peludi za narednih nekoliko dana prema trenutnim izmjerenim koncentracijama prisutne peludi i elementima vremenske prognoze (temperatura, vlažnost, vjetar).

LEGENDA

Niska koncentracija

samo izuzetno osjetljive osobe imati će tegobe

Umjerena koncentracija

većina alergičnih osoba imati će tegobe

Visoka i vrlo visoka koncentracija

sve alergične osobe imati će tegobe

Drveće

Mjerenje: 08.08.

Niska

Prognoza: 09.08.

Nema peludi

Prognoza: 10.08.

Nema peludi

Trave

Mjerenje: 08.08.

Niska

Prognoza: 09.08.

Niska

Prognoza: 10.08.

Niska

Korovi

Mjerenje: 08.08.

Visoka

Prognoza: 09.08.

Visoka

Prognoza: 10.08.

Visoka
Prevladava pelud koprive
Nizak stupanj alergenosti. Ova biljka ubraja se među korove, izvorno je šumska vrsta i može narasti do 1,5 metara. Listovi i peteljke koprive pokriveni su žarnicama koje na koži izazivaju neugodne reakcije prilikom dodira. Cvatu krajem travnja ili početkom svibnja, pa sve do kraja rujna.
Prevladava pelud ambrozije
Visok stupanj alergenosti. Ovaj je korov podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a s obzirom da je izrazito otporan, prilagodljiv i invazivan lako se prilagodio i proširio Europom. Osim što proizvodi ogromne količine peludi, čak 8 milijuna peludnih zrnaca tijekom 5 sati, iznimno je štetan i za poljodjelstvo jer iz tla izvlači velike količine hranjivih tvari. Ambrozija je jedan od najjačih prirodnih alergena, cvate početkom srpnja, a vrhunac koncentracije njene peludi bilježi se od sredine kolovoza do rujna.