Blog

Vijesti

Uvode se obavezne covid potvrde u zdravstvo

Uvode se obavezne covid potvrde u zdravstvo
Svi zdravstveni djelatnici uskoro će morati imati covid potvrde ili jednom tjedno obavljati testiranje, a od ponedjeljka se uvodi novi način informiranja javnosti o epidemiološkoj situaciji, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Takav je epidemiološki trenutak da moramo intervenirati u zdravstveni sustav i uvesti covid potvrdu, objavio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Pacijenti i bolesnici bez covid potvrda

Obaveza covid potvrde neće se odnositi na pacijente i bolesnike, kako im se ne bi ograničavala dostupnost zdravstvene zaštite. O uvođenju potvrda razmišlja se i u drugim resorima, posebno u socijalnoj skrbi, ali o tome će, kaže ministar, odlučiti struka. “Želimo smanjiti mogućnost zaraze u zdravstvenoj ustanovi. Moramo osigurati zdravstvenu sigurnost za sve, a samo polovica odraslog stanovništva nam je cijepljena”, istaknuo je. Beroš je uvođenje covid potvrda u zdravstveni sustav najavio kao jednu od dvije nove sigurnosne mjere koje priprema Ministarstvo zdravstva, a ubrzo će stupiti na snagu. Također, zdravstveni djelatnici bez covid potvrde morat će se jednom tjedno testirati na koronavirus, u početku besplatno, a poslije o svom trošku. U Hrvatskoj su danas zabilježena 1042 nova slučaja koronavirusa, tako da je udio pozitivnih među testiranima 10,1 posto. Šest osoba je više na respiratoru nego jučer.

Novosti u izvještavanju o razmjerima epidemije

U protekla 24 sata od covida je umrlo osmero osoba, čija je prosječna životna dob 82 godine. Troje umrlih bilo je cijepljeno, no rečeno je da su to bile osobe izuzetno visoke životne dobi. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak iznio je podatke o značajnom porastu broja novozaraženih na tjednoj razini od kraja kolovoza.

“Incidencija je najniža u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sve hrvatske regije od jučer su u crvenom na najnovijoj korona karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)”, rekao je Capak.

Beroš je najavio od ponedjeljka i novo analitičko izvještavanje o razmjerima epidemije u Hrvatskoj, gdje će fokus biti na postotku cijepljenih i necijepljenih na bolničkom liječenju, a tek će onda slijediti opis epidemiološke situacije. “Virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima. U crvenom smo, ali potpuno nepotrebno. Izlaz je povećanje broja cijepljenih. Onaj tko misli da ga virus neće dohvatiti, u krivu je. Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih”, poručio je. Beroš je pritom naveo primjer Danske koja se, zahvaljujući visokoj procijepljenosti stanovništva, danas sasvim otvara.

Cjepivo sigurno za reproduktivno zdravlje

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić ponovila je kako je po dosadašnjim istraživanjima cjepivo sigurno za reproduktivno zdravlje, za razliku od reproduktivne moći kod oboljelih. “Za sada nema podataka o mogućem sterilitetu žena nakon cijepljenja ili preboljenja, no kod dijela muškaraca je uočeno smanjena reproduktivna moć nakon bolesti”, rekla je Markotić.

Capak je potvrdio da covid potvrde neće morati imati popisivači stanovništva, no morat će se pridržavati epidemioloških mjera, tako da se u njihovom kontaktu s građanima ne očekuje veći rizik. Objasnio je kada u samoizolaciju odlaze samo bliski kontakti zaraženog učenika, a kada cijeli razred.

“Ako svi nose masku, onda samo onaj tko je bez maske bio u kontaktu sa zaraženim mora ići u samoizolaciju. Neki epidemiolozi su stavili cijele razrede, sada komuniciramo s njima kako

Cijepljeno 51,92 posto odraslog stanovništva U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 1.042 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je osam osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5691,a među njima su 552 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 59 pacijenata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 381.946 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 8413 umrlo. Ukupno su se oporavile 367.842 osobe, od toga 678 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 11.647 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.638.469 osoba, od toga 10.353 u posljednja 24 sata. Zaključno s 9. rujna utrošeno je 3.321.265 doza cjepiva, a cijepljeno je je 43,24 posto ukupnog stanovništva,
odnosno 51,92 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 7358 doza cjepiva, a od toga je 4495 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s jučerašnjim danom, 1.754.731 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.643.710 osoba (1.566.534 osobe cijepljene s dvije doze te 77.176 osoba sa cjepivom Jannsen), što čini 48,70 posto odraslog stanovništva, izvijestio je Stožer.

Izvor: Hina/Vlada

Podijeli ili printaj!